2006-12-21

Short notes in Dec 06

Too busy to blog these days. So just a couple short notes

1) eBay exited China. I knew this many months ago. Unimaginative management, wrong strategy. Too bad its China business represents only a small portion of eBay, otherwise I would have shorted it. This "rumour" is now confirmed to be real. I do not how whether the fired founder Shao is good, I suppose those who are form the pre-eBay Eachnet would be reasonably rich after eBay's overpriced acquisistion (hence won't be "disgruntled"). But one thing I do know is that the eBay MBA directors/VPs are pretty lousy, especially those ladies in "strategy".

2) It seems all the multi-nationals entered Nanchang too late. Because when they did enter recently, the pented up demand exploded, like backdraft. Why wouldn't they just pick up the China City Statistics Handbook? or simple calculate the BigMac poverty index and rank the Chinese cities? They could have 'discovered' Nanchang 3 years ago, when I did.

3) Solution for Star Ferry Clock Tower controversy in HK


  • I agree with ESWN
  • Why don't the governemtn auction the Clock Tower (since it wants to scrap it anyway), so that those who wanted to save their whatever collective colonial memory can buy them and resurrect it somewhere of their own choice owned by their own trust fund? This way everybody will be happy
  • The same recipe should be apply for any future controversy related to such "collective memory of some". Since these people have benefited so much from the colonial era and are by definition in the "middle class", they can afford to buy a "Collective Memory Park" and house all the collectibles there. Remember the Lenin and Stalin Statue Park in Eastern Europe?

4) Below from Pu Dazhong is a must read for those in Zhongnanhai.


台 灣 風 景 線 : 台 灣 認 同 在 打 壓 中 茁 長


卜 大 中   台 灣 《 蘋 果 日 報 》 總 主 筆

儘 管 六 年 來 民 進 黨 執 政 並 不 理 想 , 經 濟 停 滯 、 政 治 動 盪 、 貪 腐 弊 案 頻 傳 , 但 民 進 黨 楬 櫫 的 台 灣 認 同 卻 持 續 增 長 。 如 果 連 同 李 登 輝 執 政 的 後 八 年 , 加 上 陳 水 扁 屆 滿 的 這 八 年 , 共 有 十 六 年 , 足 夠 讓 小 嬰 兒 在 台 灣 意 識 的 氣 氛 下 長 成 少 年 , 認 同 也 因 而 定 型 。

即 使 兩 岸 經 貿 日 益 緊 密 , 人 民 來 往 更 加 頻 繁 , 甚 至 留 學 、 任 職 大 陸 的 台 灣 青 少 年 也 逐 漸 增 多 , 但 並 沒 有 影 響 到 他 們 對 台 灣 認 同 的 趨 勢 , 而 且 認 為 認 同 台 灣 和 與 中 國 交 往 互 不 衝 突 , 不 是 兩 相 排 斥 的 價 值 。 這 恐 怕 與 中 國 的 認 知 相 反 。 可 是 , 把 台 灣 人 當 台 胞 , 在 全 世 界 排 擠 封 鎖 台 灣 , 而 國 際 上 在 中 國 的 蠻 橫 壓 力 下 , 也 沒 有 國 家 敢 把 台 灣 人 當 中 國 人 , 久 而 久 之 , 台 灣 人 當 然 會 自 認 是 台 灣 人 而 非 中 國 人 ; 何 況 , 人 的 認 同 自 然 以 生 活 的 土 地 為 依 歸 。 這 是 生 物 本 能 , 很 難 勉 強 的 。
台 灣 認 同 增 加台 灣 半 官 方 的 海 峽 兩 岸 交 流 基 金 會 最 新 的 民 調 發 現 , 自 認 是 台 灣 人 的 民 眾 高 達 百 分 之 五 十 七 點 八 , 年 年 升 高 , 而 且 以 二 十 到 二 十 九 歲 的 青 年 最 為 認 同 。 這 份 民 調 與 月 初 政 治 大 學 公 布 的 類 似 民 調 差 不 多 , 顯 示 台 灣 認 同 增 加 , 也 證 明 了 社 會 學 者 做 的 研 究 , 認 為 新 認 同 需 要 三 代 才 能 多 數 落 實 的 命 題 。 龍 應 台 上 周 在 歐 洲 演 講 台 灣 民 主 , 被 大 陸 人 士 質 問 她 是 不 是 中 國 人 時 , 回 答 說 : 「 文 化 中 國 是 我 的 原 鄉 ( motherland ) , 但 政 治 上 我 不 認 同 中 華 人 民 共 和 國 」 。 這 樣 的 回 答 是 準 確 的 。
受 到 蠻 橫 打 壓心 理 學 大 師 佛 洛 伊 德 受 困 於 自 己 既 是 猶 太 人 , 又 是 奧 地 利 人 的 認 同 混 淆 , 致 力 研 究 認 同 問 題 , 發 現 人 的 認 同 , 分 為 血 緣 、 文 化 與 政 治 三 項 。 美 國 人 、 澳 洲 人 也 許 血 緣 認 同 英 國 盎 格 魯 薩 克 森 人 , 文 化 認 同 英 國 文 化 , 但 政 治 ( 國 籍 ) 上 不 認 同 英 國 而 認 同 美 、 澳 。 奧 地 利 與 德 國 的 關 係 也 一 樣 。 台 灣 人 的 血 緣 、 文 化 自 可 認 同 中 國 , 但 政 治 上 當 然 不 是 中 華 人 民 共 和 國 的 國 民 , 也 不 必 認 同 政 治 中 國 。 尤 其 年 輕 人 在 台 灣 長 大 , 全 世 界 沒 有 人 把 台 灣 人 當 中 國 國 民 , 他 們 當 然 認 同 自 己 是 台 灣 人 , 要 不 然 是 哪 人 ? 況 且 , 中 國 在 全 世 界 蠻 橫 打 壓 台 灣 , 國 際 也 因 此 不 承 認 台 灣 人 是 中 國 人 , 台 灣 人 當 然 產 生 集 體 心 理 , 於 是 互 相 加 強 在 地 認 同 , 就 不 奇 怪 了 。 台 灣 青 少 年 即 使 與 大 陸 交 流 頻 密 , 求 學 、 任 職 愈 來 愈 多 , 也 還 是 認 同 台 灣 , 因 為 他 們 不 認 為 這 兩 件 事 是 相 互 衝 突 的 價 值 , 和 中 國 的 想 法 相 反 。 原 因 是 台 灣 已 是 多 元 文 化 的 社 會 , 以 為 中 國 也 持 相 同 的 想 法 。
依 戀 絕 對 主 權加 拿 大 麥 基 爾 ( McGill ) 大 學 哲 學 授 查 爾 斯 . 泰 勒 , 提 出 多 元 文 化 和 多 元 認 同 的 理 論 , 成 為 西 方 的 顯 學 , 也 是 歐 盟 誕 生 的 思 想 搖 籃 。 其 要 旨 是 引 用 盧 梭 ( 平 等 ) 和 康 德 ( 尊 嚴 ) 的 思 想 , 主 張 尊 重 不 同 個 人 和 族 群 的 文 化 和 認 同 , 並 給 予 政 治 承 認 ; 反 對 單 一 政 治 認 同 , 更 拒 絕 政 治 壓 迫 多 元 文 化 與 多 元 認 同 。 中 國 由 於 還 活 在 一 六 四 八 年 , 《 西 發 里 亞 條 約 》 確 定 的 單 一 主 權 國 家 的 絕 對 主 義 理 念 中 , 痛 恨 多 元 主 義 , 更 不 允 許 多 元 認 同 , 形 成 對 台 灣 意 識 的 無 端 敵 意 , 反 而 直 接 助 長 了 台 灣 意 識 的 成 長 。 三 百 多 年 來 的 戰 爭 流 血 , 多 因 為 落 後 有 毒 的 民 族 主 義 在 作 祟 。 歐 洲 已 然 覺 醒 , 放 棄 絕 對 主 權 論 , 走 向 多 元 文 化 , 才 有 今 天 的 和 平 文 明 。 中 國 還 在 舊 的 裹 腳 布 自 戀 , 對 台 灣 張 牙 舞 爪 , 才 是 台 灣 主 體 意 識 不 斷 成 長 的 肥 料 。

2 comments:

Anonymous said...

I think there is something wrong in this Taiwan comment.

I don't think there is really a consensus about European identity among Europeans. There are a lot of political and cultural elites talking about it, but the average Europeans are quite skeptical.

The references about German-Austrian relation is also totally wrong. The story between Germany and Austria was very complicated, which was and is not about popular consensus.

The Westphalian Treaty is not dead,either. The question about the absolute souvreignty is even among the most liberal political professors a controversy, not a settled issue. This is why the status of the Kosovo remained not independent and is becoming a biggest embarrassment for the EU and the NATO.

The relationship between China and Taiwan can be put more accurately like this: the Chinese and the Taiwanese are both on a big market for national identity. The Chinese are the sellars and the Taiwanese the buyers. What can the Chinese sell? Wealth? China is not a treasure house where the Chinese can distribute treasure to you. China is a place where treasure can be made. Whether you make a fortune or not all depends on yourself, not on the Chinese. Or security? Can the Chinese defence Taiwan against Japan or the U.S.? Even the Chinese cannot save their own ass, how can you depend on them to save you? If you cannot offer wealth and security, what else can you offer for bargaining?

lfc said...

Interesting map of Africa:-

http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/6250225.stm