2006-03-03

The best anchor for RMB is not a foreign currency, or a basket of currencies

Stephen Cheung re-iterated that the basket commodity peg is the best option for RMB, simply because pegging to any other currency is pegging your fate to the person who manage that particular currency.

I would try to paraphrase him here (with a bit of inference from my own, but I am sure he would agree). China got lucky between 1994 and 2005 because Greenspan was able to manage the USD very well - with stability and low inflation. Even Greenspan could not guarantee such luckiness himself. Switching to a basket (as of today) only diversifies the risk, a foreign currency is still an indirect measure of value. It is not impossible that the whole basket (or Euro/Yen/USD which is almost the whole basket) rocks synchronously.

Pegging RMB to something which could measure the value of a currency more independently is always a better option than relying on how other people measure it. One of such better options is the commodity basket option. Although commodity is only a selection of the goods, and human intervention is still required in selecting which commodity into the basket, there are some objective rules, e.g. based on the amount the country consumes. This is especially true because commodity represents a large portion of China's own consumption, and China's consumption share in the world overwieghts its share of wealth. Most important of all, there is much less opportunity for bureaucrat to mess around with the rate, because it is more or less 'auto-pilot' once the basket is determined.

Below is part of Cheung's essay
  • 今 天 的 貨 幣 是 鈔 票 一 張 , 或 支 票 一 紙 , 背 後 的 支 持 如 果 不 是 真 金 白 銀 , 就 要 講 產 品 或 生 產 力 , 然 而 , 與 外 幣 掛 gou 是 與 紙 掛 gou , 總 有 點 不 妥 。 這 方 面 , 中 國 要 感 謝 格 林 斯 潘 。 在 朱 鎔 基 時 代 至 去 年 七 月 , 有 十 多 年 時 間 人 民 幣 與 美 元 掛 gou 。 整 個 時 期 格 老 作 聯 儲 主 席 , 把 美 元 穩 定 得 前 所 未 見 。 ( 佛 利 民 最 近 也 說 沒 有 見 過 美 國 有 那 樣 持 久 的 低 通 脹 率 。 ) 這 是 說 , 人 民 幣 搭 順 風 車 搭 中 了 一 部 好 的 , 不 是 過 山 車 。 也 是 中 國 之 幸 , 人 民 幣 與 美 元 掛 gou 不 是 用 上 香 港 的 鈔 票 局 制 , 利 息 率 不 需 要 跟 zhe美 國 的 輪 上 輪 落 。 如 果 在 那 十 多 年 美 元 幣 值 大 幅 波 動 , 或 中 國 的 利 息 率 輪 上 輪 落 , 中 國 的 經 濟 不 會 是 今 天 見 到 的 !
    中 國 幸 運 了 十 多 年 , 要 不 要 再 賭 下 去 呢 ? 貨 幣 不 可 以 沒 有 錨 , 錨 可 以 換 , 而 在 要 求 人 民 幣 升 值 的 政 治 壓 力 下 , 要 考 慮 換 錨 。 選 走 歐 美 的 貨 幣 制 度 , 是 換 上 不 固 定 的 錨 , 看 他 們 的 貨 幣 經 驗 , 換 不 過 。 換 一 籃 子 外 幣 為 錨 , 有 減 少 幣 值 與 利 率 波 動 的 好 處 , 但 畢 竟 不 是 真 金 白 銀 或 實 物 , 怎 樣 看 也 是 次 選 。 不 要 以 為 我 屢 次 提 出 以 一 籃 子 物 品 為 人 民 幣 之 錨 , 所 以 高 舉 己 見 。 是 經 濟 科 學 的 推 斷 , 邏 輯 錯 了 水 洗 不 清 。
    據 說 好 些 網 上 客 以 為 我 反 對 浮 動 匯 率 。 不 對 。 下 了 一 個 固 定 的 錨 , 幣 值 只 與 此 錨 固 定 , 其 他 皆 浮 動 。 人 民 幣 與 美 元 掛 gou, 兌 美 元 之 外 其 他 匯 率 皆 浮 動 。 以 一 籃 子 外 幣 為 錨 , 人 民 幣 與 所 有 外 幣 的 匯 率 皆 浮 動 , 但 浮 動 的 空 間 相 當 小 。 這 是 因 為 籃 子 裡 的 一 種 外 幣 兌 人 民 幣 可 以 大 跌 , 但 如 果 其 他 外 幣 跟zhe跌 , 首 跌 的 外 幣 會 升 上 來 。 整 個 籃 子 的 外 幣 一 起 跌 , 效 果 是 , 兌 人 民 幣 完 全 沒 有 跌 。
    要 用 一 個 固 定 的 錨 , 只 有 以 物 品 為 之 人 民 幣 兌 外 幣 才 可 以 真 的 自 由 浮 動 。 也 只 有 這 樣 , 他 國 再 沒 有 理 由 要 求 人 民 幣 升 值 了 。 要 我 升 值 嗎 ? 為 什 麼 你 自 己 不 貶 值 ? 關 鍵 是 誰 調 整 , 誰 就 要 付 出 大 代 價 , 因 為 升 值 會 帶 來 通 縮 , 貶 值 會 導 致 通 脹 。

Categories:

1 comment:

dghnfgj said...

welcome to the wow power leveling cheap Wow gold service site, buy cheap wow gold,wow gold,world of warcraft power leveling buy wow gold